Foto självporträtt: här, nu och sen – utvärdering

Planering/utvärdering

Så här gjorde jag

  • Det första steget var att ta ett foto. Jag tog flera olika foton från olika vinklar, men kom fram till att jag ville använda det där jag stod i profil.
  • Jag la in mitt foto som jag hade tagit i pixlr och tog bort den bakgrund som jag hade på det.
  • Efter det valde jag ett träd som jag skulle använda för att göra double exposure.
  • Jag beskärde trädet efter formen på mitt ansikte. Jag beslutade mig för att bara ha mina kunturer med för det blev snyggast. Jag valde också att inte beskära trädet efter bakdelen av huvudet för jag tyckte att trädet skulle ha sin egna form där.
  • Sedan la jag in en bakgrund till varje träd som matchar i färgerna.
  • Detta upprepade jag fyra gånger med olika träd (vår, sommar, höst och vinter.)
  • När alla träd var klara, satte jag ihop alla fyra bilder vid varandra så att de bildar ett gemensamt porträtt.

Resultat

Sjlvportratt

Utvärdering

Jag är nöjd med mitt självporträtt eftersom jag tycker att det blev som jag ville ha det. Jag tycker att träden har fina färger som passar till det budskap som jag vill förmedla. Jag tycker också att jag fick fram de fyra olika årstiderna bra genom att använda fyra olika träd med färgerna som de olika årstiderna har. Jag tycker också det blev snyggt när jag valde att ha olika bakgrunder till varje träd i ganska ljusa färger.

Budskapet som jag ville förmedla med detta självporträtt var glädje. Jag ville att den som ser porträttet skulle få en känsla av värme och lugn. Jag tycker jag lyckades ganska bra med att få fram det. Som jag skrev i min planering finns det mycket negativt i världen och jag vill istället sprida glädje. Detta förmedlade jag genom att använda gladare färger som grön, rosa, orange och rött. Vår, sommar och höst trädet är också frodiga och ljusa. Ett träd är enligt mig en symbol för livet. Precis som en människa, ”föds” ett träd, växer och behöver näring för att överleva. Efter en tid dör trädet, likaså gör vi människor. Träd kan också symbolisera trygghet och visdom. Det står där i blåst, regn, snö, kyla, solsken, dag för dag, år efter år, med sitt stabila rotsystem i marken. Det ger en känsla av lugn eftersom man vet att det antagligen inte kommer flytta på sig. De fladdrande bladen när det blåser, suset bland grenarna och doften av bark får en att känna att man lever. Många säger också att man ska gå och krama ett träd om man känner sig nere eftersom det sprider positiv energi. De fyra olika årstiderna symboliserar ett år. På något sätt vill jag få fram att man ändras på ett år, både på utsidan och insidan, men att man är samma person. Även om det kan gå dåligt i vissa perioder så ska man försöka se positivt på saker.

Idén om att jag skulle göra de fyra olika årstiderna som träd formade efter mitt ansikte uppkom efter jag hade sett flera olika bilder på internet när jag sökte på double exposure (bilderna finns med på min planering). Det var dock ganska svårt att hitta de fyra träden som jag skulle använda då de behövde ha en enfärgad bakgrund, helst vit. Jag blev därför inte helt nöjd med träden och skulle hellre haft några andra i liknande färger, men de var de bästa jag kunde hitta.

Dessa bilder använde jag till mina fyra årstider:

Image 2017-05-07 at 19.26.jpg

Bildprocessen gick bra och jag blev klar ganska snabbt med mitt konstverk. Jag hade användning av alla de material, verktyg och tekniker som jag tänkte att jag skulle behöva från början och jag behövde inte tänka om. Jag använde kameran som finns på min mobil för att ta kort. Sedan använde jag en dator och arbetade med programmet pixlr editor för att redigera min bild. Först visste jag inte hur jag skulle redigera mitt porträtt i pixlr. Det var lite svårt att komma på hur jag skulle beskära bilderna, men efter några försök kom jag på hur jag skulle göra. Det som jag hade kunnat gjort bättre är nog att ha arbetat ännu mer med mitt självporträtt när jag beskärde träden efter mitt ansikte i pixlr. Jag hade kunnat gjort det mer nogrannt för på vissa ställen är det lite ojämnt. Jag hade också kunnat försökt att beskära bort det vita mellan grenarna bättre.

Det som jag har lärt mig i detta projekt är hur man arbetar med ett eget foto i pixlr. Jag har lärt mig att man kan ta en bild, men att genom att redigera den kan den bli en helt annan. Jag har också lärt mig hur man ska beskära olika bilder och arbeta med double exposure. Jag har också blivit bättre på att matcha olika bakgrunder till olika motiv och hur man ska förmedla känslor med olika symboler.

Källor:

http://www.thisiscolossal.com/2013/04/double-exposure-portraits-by-sara-k-byrne/

http://shawnacoronado.com/fall-tree-beauty/

Break in the Landscape

https://www.insgy.net/tag/닥터피엔티

http://www.kalejdo.com/fargat-papper/fargat-papper-ljusbla/

http://www.tapeterna.se/532-18-3349/

http://www.lannamobler.se/fi/-b8-ljusorange

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s